Warm aanbevolen

De doos van Pandora

Boek
Broeder René Stockman, Generale Overste van de Broeders van Liefde, schreef het boek 'De doos van Pandora', uitgegeven bij Halewijn in Antwerpen. Het is een reflectie over euthanasie vanuit christelijk perspectief. De doos van Pandora werd geopend bij de depenalisering van abortus en nu lijken we op een glijbaan te zijn terechtgekomen. Het is de moeite waard om dit boek ter hand te nemen.

Koffietafels in Vlaanderen

Boek
D'HAMERS, Katrijn & BELLEMANS, Rob, Gelieve de familie te volgen. Koffietafels in Vlaanderen, Davidsfonds, 2012, 176 p..

Euthanasie en paliatieve zorg

Boek
CARMELIET, Bart, "De 'goede dood' en het recht op leven". Kritische bedenkingen en achtergronden bij de wetgeving op de euthanasie en de palliatieve zorg, Brussel, Licap, 146 p., 13,5 euro. Dit boek kan ook besteld worden via de website: www.tertio.be.

Pastoraal, een veelkleurig palet

Boek
Dit basisboek van Johan De Haes, Jos De Muynck, Luk Ghekiere, Sabien Lagrain, Marie-Christine Vergote en Jos Viaene, is de nieuwe handleiding voor schoolpastoraal in het basisonderwijs en verschijnt eind december. Bij dit basisboek, een map voor een pedagogische studiedag, hoort ook een video of dvd. Met video kost het geheel 29 euro, met dvd wordt deze prijs 35 euro. Het kan besteld worden bij "De Talentade, Oostnieuwkerksesteenweg 51, te 8800 Roeselare,  Tel. 051/26.56.86".

De zondag en de liturgie

Tijdschrift
Het tijdschrift voor liturgie van de abdij Affligem, publiceerde een themanummer over "De zondag en de liturgie". Tevens voegde prof. dr. Jef Lamberts van de K.U.L. er een artikeltje aan toe over de kindernevendiensten tijdens de zondagse eucharistieviering. Een themanummer dat we warm aanbevelen. Administratief adres: "Tijdschrift voor Liturgie, Abdij Affligem, Abdijstraat 6, 1790 Affligem. Tel. 053/66.70.25". E-mail adres: abdij.affligem@skynet.be.

Kerstliederen

CD
Onder leiding van Jan Hellinckx zorgde het Sint-Lievenskoor uit Antwerpen veertig jaar geleden voor drieëntwintig prachtige nederlandstalige kerstliederen. Deze liederen worden nu op de CD "Adeste Fideles" aangeboden voor vijftien euro. Een prima geschenk voor de kersttijd.

Marialiederen

CD
Een mooie CD werd uitgegeven met weliswaar oude, maar mooie Maria-liedjes, echt mooie liedjes uit het "rijke Roomse leven". De teksten zijn soms wat gedateerd, maar de muziek is zeker minder mode-gevoelig. Het is een productie van "This is a Roos Wouters advies production", met als titel "Marialiederen". Het bevat liederen als "Lief Vrouwke", "Te Lourdes op de bergen", "Salve Regina", enz> De CD is voor 12 euro verkrijgbaar in het Liturgisch Centrum van de Keizersberg.

TER LINDEN NICO, Het verhaal gaat...

Boek
De boekenreeks "Het verhaal gaat..." van Nico ter Linden, is nog steeds verkrijgbaar voor negenennegentig euro. Voor deze prijs heb je de zesdelige reeks, samen met het register op alle delen. Ziehier de verschillende delen:

1.    De Thora
2    Het verhaal van Marcus en het verhaal van Mattheus.
3    De verhalen van Richters en Koningen.
4    Het getuigenis van Israels profeten
5.   De Geschriften
6    De verhalen van Lucas en Johannes.
(7)  Register

Nico ter Linden maakt je vertellend vertrouwd met de bijbel. Erg aanbevolen!

Nieuwe bijbelvertalingen

Boek
Er wordt wel eens misprijzend geschreven over het feit dat we de nieuwe bijbelvertaling (nog) niet gebruiken in de liturgie. Daarmee doet de kerk helemaal geen uitspraak over deze nieuwe oecumenische bijbelvertaling. Onze litugische vertalingen hanteren geen andere, maar wel een plechtigere taal, waarbij de voorgeschreven lezingen telkens als een afgerond geheel worden aangeboden. Zover zijn we nog niet met de nieuwe oecumenische bijbelvertaling. De laatste Willibrordvertaling (1995) heeft ook nooit de liturgie 'gehaald'. In de liturgie hanteren we nog de vertaling van 1975... Laat ons hopen dat deze nieuwe liturgische vertaling er vlug komt. Maar wees ook niet te ongeduldig. Want eerst en vooral wachten we nog op een bijbeluitgave, voorzien van de nodige voetnota's.

De meest volledige bijbeluitgave is momenteel.de uitgave van "Athenaeum - Polak & Van Gennep" uit Amsterdam. Het is een driedelige uitgave, waarvan één deel uitsluitend gewijd is aan "Toelichtingen". Verrassend in deze uitgave is ook het feit dat de "deuterocanonieke boeken" in het zelfde deel, de publicatie van het Nieuwe Testament voorafgaat. Dat is zeker juist, maar wij zijn het niet gewoon. Bovendien is het ook geen goedkope uitgave: 84,95 euro!

Verder is de uitgave uitgeverij "Jongbloed, Haarlem/NBG, Heerenveen" zeer verzorgd. Netjes voorzien van overzichtelijke rode tussentitels. Alhoewel de huwelijksbijbel zeker nog mooier gepresenteerd is. Maar voor deze laatste betaal je dan wel 49 euro. Maar toch de moeite waard!

Religieuze illustraties

CD
Op zoek naar illustraties voor een religieuze tekst of bezinning, een huwelijks- of vormselviering? Slechts één adres: "Les Presses d'Ile de France" (Parijs). Drie mooie boekjes, met mooie tekeningen en voorzien van een CD-ROM, verkrijgbaar in de meeste religieuze centra. Geen problemen met auteursrechten, gebruiksvriendelijk én niet duur, nauwelijks 25 euro per boekje!


vorige pagina  naar boven Vragen of opmerkingen? Laat ze ons weten.